Eurocash w gronie najlepszych przedsiębiorców w Europie

2011-11-23
Eurocash w gronie najlepszych przedsiębiorców  w Europie

Grupa Eurocash, największy w Polsce hurtowy dystrybutor FMCG, znalazł się w gronie 10 najlepszych przedsiębiorców w Europie według prestiżowego konkursu European Business Awards 2011 otrzymując jednocześnie wyróżnienie Ruban d’Honneur .

Celem konkursu European Business Awards jest  nagradzanie wyróżniających się firmy z Unii Europejskiej za wyjątkowe prowadzenie biznesu, osiągane ponadprzeciętne wyniki, rozwój i innowacyjność oraz etyczną działalność. W jury zasiadają ekonomiści i finansiści, biznesmeni, przedstawiciele środowiska akademickiego oraz głowy państw.

- Tytuł Ruban d’Honneur to wyjątkowe wyróżnienie dla wszystkich pracowników Eurocash, świadczący o wyjątkowych osiągnięciach naszej firmy także w skali europejskiej. Jesteśmy dumni z faktu docenienia naszej pracy na rzecz niezależnych detalistów przez międzynarodowe jury –  mówi Luis Amaral, Prezes Zarządu Eurocash.

111 finalistów konkursu European Business Awards 2011, to grupa firm, która sprawnie poradziła sobie z ostatnimi zawirowaniami gospodarczymi na świecie, osiągając łączny przychód w wysokości ponad 1 bilion euro w 2010 r. Wszyscy finaliści konkursu zatrudniają łącznie 2,7 mln osób.

Eurocash – informacje o Grupie

EUROCASH to jedna z największych grup w Polsce pod względem wartości sprzedaży oraz liczby placówek zajmująca się dystrybucją produktów żywnościowych, chemii gospodarczej, alkoholu i wyrobów tytoniowych (FMCG). Poprzez szereg formatów dystrybucji, Grupa Eurocash koncentruje się na hurtowej dystrybucji produktów FMCG do klientów ze wszystkich istotnych segmentów tradycyjnego rynku hurtowego, w szczególności do tradycyjnych sklepów detalicznych w całej Polsce. Działalność Grupy Eurocash obejmuje m.in.:

• ogólnopolską sieć dyskontowych hurtowni typu cash & carry pod marką „Eurocash Cash & Carry”, w ramach której funkcjonuje program lojalnościowy dla sklepów sieci „abc”;
  • sieci franczyzowe dla sklepów detalicznych pod markami „Delikatesy Centrum”, „IGA”, „Zielony Kłos”, „Znajomy Sklep”.
  • aktywną dystrybucję wyrobów tytoniowych i produktów impulsowych takich jak słodycze, napoje, karty telefoniczne, za pośrednictwem KDWT;
  • zaopatrzenie dla sieci restauracji, hoteli i stacji benzynowych w ramach Eurocash Dystrybucja oraz Eurocash Gastronomia;
  • hurtową i detaliczną dystrybucję napojów alkoholowych poprzez spółki dystrybucyjne Premium Distributors.

O European Business Awards 2011:

European Business Awards docenia i nagradza doskonałość, najlepsze praktyki oraz innowacje w spółkach na terenie całej Unii Europejskiej. Udział w konkursie dla spółek jest darmowy. Konkurs jest skierowany dla firm z każdego sektora bez względu na jej wielkość.

Program European Business Awards służy trzem celom dla europejskiej społeczności biznesowej:

• Dostarcza inspiracji dla społeczności biznesowej

• Podkreśla i wyróżnia indywidualne i organizacyjne sukcesy

• Zapewnia przykłady do nauki pochodzące od tych wyjątkowych organizacji.

Innowacyjne, silne oraz rozwijający się przedsiębiorstwa przyczyniają się do powstania dobrze funkcjonującej Europy.