2018-05-18

18 maja 2018 r.

Grupa Eurocash ze zgodą Prezesa UOKiK na przejęcie supermarketów Mila

• Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał bezwarunkową zgodę na przejęcie przez Grupę Eurocash 100% udziałów w cypryjskiej spółce Domelius Limited kontrolującej Mila S.A. – właściciela sieci 187 supermarketów zlokalizowanych głównie w centralnej Polsce.
  • Po finalizacji transakcji docelowo cypryjska spółka zostanie rozwiązana, a Mila S.A. będzie należeć bezpośrednio do Eurocash – spółki z siedzibą w Komornikach pod Poznaniem, notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
  • Transakcja to kolejny krok do wzmocnienia pozycji rynkowej tysięcy niezależnych przedsiębiorców prowadzących sklepy detaliczne w Polsce. Innowacyjne rozwiązania oraz doświadczenia przejmowanej sieci, zaliczanej do tzw. rynku nowoczesnego, zostaną docelowo udostępnione wszystkim klientom Grupy Eurocash.
  • Strategicznym celem Grupy Eurocash niezmiennie jest poprawa konkurencyjności polskich niezależnych sklepów detalicznych, które są głównymi klientami Grupy.

Pozytywna decyzja Prezesa UOKiK przybliża Grupę Eurocash do finalizacji transakcji, w wyniku której krajowy lider dystrybucji, wspierający dziesiątki tysięcy przedsiębiorców w kraju, zostanie właścicielem sieci 187 supermarketów Mila, zlokalizowanych głównie w centralnej Polsce. Łączna sprzedaż zrealizowana przez tę sieć w 2017 r. wyniosła około 1,48 mld zł. Dzięki inwestycji Grupy Eurocash, sieć Mila pozyska silnego strategicznego partnera dysponującego know-how i środkami niezbędnymi do dalszego rozwoju.

Wartość transakcji przejęcia sieci Mila została ustalona na 350 mln zł.

–    Naszym celem niezmiennie jest rozwój i poprawa konkurencyjności sklepów detalicznych prowadzonych przez niezależnych przedsiębiorców w Polsce. Duża część naszych klientów już dziś doskonale sobie radzi z rosnącą konkurencją. Aby w przyszłości mogli dalej skutecznie przeciwstawiać się dyskontom, chcemy dostarczać im narzędzia, skalę i rozwiązania pozwalające na znacznie silniejszą konkurencję. Dzięki własnym placówkom możemy poprawić efektywność w obszarze logistyki, marketingu czy też w uzyskiwaniu na rzecz naszych Klientów warunków zakupowych zbliżonych do tych, jakie dziś otrzymują dyskonty – powiedział Jacek Owczarek, Członek Zarządu i Dyrektor Finansowy Grupy Eurocash.

Wsparcie silnego branżowego partnera, jakim jest Eurocash, istotnie wesprze sieć Mila, co korzystnie wpłynie na wyniki i atrakcyjność oferty.

–    Po dokonaniu transakcji sieć Mila pozyska wsparcie stabilnego i doświadczonego partnera, z którym będziemy mogli unowocześniać supermarkety i rozwijać sieć. Jesteśmy i nadal będziemy blisko Klientów, którzy cenią miłą obsługę w sklepie oraz wysoką jakość, zwłaszcza artykułów świeżych. Transakcja oznacza, że nasi Klienci mogą być pewni, że nadal będą mogli korzystać z
atrakcyjnych promocji robiąc zakupy w miłej atmosferze. Wymiana doświadczeń z Eurocash pozytywnie wpłynie na konkurencyjność oferty wszystkich sklepów w Grupie
– powiedział Artur Góralczyk, Prezes Zarządu Mila S.A.

Finalizacja transakcji przejęcia sieci sklepów Mila przez Grupę Eurocash spodziewana jest w ciągu najbliższych tygodni.

***

Grupa Eurocash to największa polska firma zajmująca się hurtową dystrybucją produktów żywnościowych oraz wsparciem marketingowym dla niezależnych polskich przedsiębiorców prowadzących działalność detaliczną. Wspierane przez Eurocash sieci franczyzowe i partnerskie zrzeszają ponad 14 tysięcy niezależnych sklepów działających pod takimi markami jak abc, Groszek, Delikatesy Centrum, Lewiatan, Euro Sklep czy Gama.

***

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy na www.eurocash.pl lub prosimy o kontakt:

Jan Domański

Eurocash S.A.