Zgoda UOKiK na przejęcie Grupy Tradis

2011-10-27
Zgoda UOKiK na przejęcie Grupy Tradis

- Zgoda UOKiK na połączenie firm to ważna i dobra informacja, przede wszystkim dla tradycyjnego handlu detalicznego w Polsce. Dzięki zwiększeniu skali działania nasi klienci – niezależne sklepy detaliczne – zyskają silnego partnera w walce z szybko rosnącą konkurencją: sieciami hipermarketów i dyskontówmówi Luis Amaral, Prezes Eurocash.

Decyzja Prezesa UOKiK ma charakter warunkowy – w ciągu 12 miesięcy od momentu przejęcia kontroli nad Grupą Tradis, Eurocash będzie zobowiązany wyzbyć się praw do 12 hurtowni znajdujących się w następujących miejscowościach:

• Ryki
  • Gorzów Wlkp.
  • Płońsk
  • Kopytów
  • Brodnica
  • Płock
  • Zamość
  • Łomża
  • Biała Podlaska
  • Kraśnik
  • Suwałki
  • Ostrowiec Świętokrzyski

Powyższe lokalizacje stanowią ok. 3% łącznej liczby placówek połączonej grupy i generują ok. 4% obrotów pro-forma Grupy Eurocash i Grupy Tradis.

- Pomimo konieczności wyzbycia się praw do 12 lokalizacji, ekonomiczne parametry transakcji nie ulegają istotnej zmianie, zwłaszcza, że w dużej mierze chodzi o miejsca, w których struktury logistyczne obu firm się pokrywają.mówi Prezes Amaral. – Pracowników placówek wskazanych przez UOKiK mogę zapewnić, że w miarę możliwości postaramy się dla nich znaleźć miejsca pracy w innych placówkach handlowych Grupy Eurocash, obecnie już istniejących lub planowanych do otwarcia w ramach rozwoju organicznegododaje.

Celem Eurocash jest jak najsprawniejsze sfinalizowanie przejęcia. – Wezwiemy Emperia Holding do realizacji podpisanej na przełomie roku umowy inwestycyjnej. Umowa jest niezmiennie wiążąca, a my jesteśmy gotowi do jej realizacji, na uzgodnionych w umowie warunkach mówi Luis Amaral.

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy na www.eurocash.pl lub prosimy o kontakt:

Piotr Wojtaszek

NBS Communications