Transakcja nabycia Mila przez Eurocash na drugim etapie postępowania UOKiK

2017-11-16
Transakcja nabycia Mila przez Eurocash na drugim etapie postępowania UOKiK

16 listopada 2017 r.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierował postępowanie dotyczące przejęcia sieci supermarketów Mila do drugiej fazy.

Postanowienie UOKiK jest zgodne z przewidywaniami Grupy Eurocash i standardowe w analogicznych sprawach. Postanowienie zakłada m.in. przeprowadzenie analiz lokalnych rynków detalicznej sprzedaży FMCG w kilkunastu miejscowościach, w których działają zarówno sklepy Mila, jak i sklepy powiązane z Grupą Eurocash (Delikatesy Centrum lub/i Eko). Skierowanie postępowania do drugiej fazy daje UOKIK dodatkowy czas na przeprowadzenie badania rynkowego, koniecznego do wydania decyzji.

Umowa związana z przejęciem przez Grupę Eurocash 100% udziałów w spółkach kontrolujących Mila S.A. – właściciela sieci 188 supermarketów zlokalizowanych głównie w centralnej Polsce – została zawarta w połowie września br.

Transakcja wpisuje się w strategię budowy przez Grupę Eurocash ogólnopolskiej sieci supermarketów opartej zarówno na współpracy z partnerami prowadzącymi sklepy franczyzowe, jak i na prowadzeniu własnych placówek wspierających rozwój sieci w nowych regionach kraju. Strategicznym celem Grupy Eurocash pozostaje niezmiennie poprawa konkurencyjności polskich niezależnych sklepów detalicznych, które są głównymi klientami Grupy.

***

Grupa Eurocash to największa polska firma zajmująca się hurtową dystrybucją produktów żywnościowych, chemii gospodarczej, alkoholu i wyrobów tytoniowych (FMCG). Poprzez szereg formatów dystrybucji, koncentruje się na hurtowej dystrybucji produktów FMCG do tradycyjnych sklepów i placówek detalicznych w całej Polsce. W ramach prowadzonych przez Grupę Eurocash sieci franczyzowych i partnerskich skupionych jest blisko 15 tysięcy niezależnych sklepów detalicznych.

***

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy na www.eurocash.pl lub prosimy o kontakt:

Jan Domański    Piotr Wojtaszek
Eurocash  NBS Communications