Grupa Eurocash i Kolporter sfinalizowali umowę inwestycyjną

2014-11-18
Grupa Eurocash i Kolporter sfinalizowali umowę inwestycyjną

KDWT tym samym umocnił się jako rynkowy lider w aktywnej dystrybucji wyrobów tytoniowych – dzięki transakcji roczne przychody KDWT, które w 2013 r. wyniosły prawie 3 mld zł, wzrosną o ponad 2 mld zł. Kolporter objął 25%+1 udział w KDWT – jego większościowym udziałowcem pozostaje Eurocash.

17 listopada 2014 r. Eurocash, KDWT i Kolporter sfinalizowali umowę inwestycyjną z grudnia ubiegłego roku. Kolporter został mniejszościowym udziałowcem KDWT, dotychczas w 100% kontrolowanym przez Eurocash. Kolporter objął 25% + 1 udział w KDWT w zamian za aport w postaci wszystkich udziałów w nowo utworzonej firmie Service FMCG, do której Kolporter wniósł działalność w zakresie dystrybucji wyrobów tytoniowych oraz artykułów spożywczych, napojów oraz pozostałych artykułów szybkozbywalnych.

Z zakresu transakcji zostały przez Strony wyłączone określone hurtownie i inne składniki majątkowe i niemajątkowe, zgodnie z decyzją Prezesa UOKiK.

– W wyniku finalizacji umowy z Kolporterem umacniamy pozycję KDWT jako lidera na krajowym rynku dystrybucji wyrobów tytoniowych i impulsowych. W 2015 r. przychody połączonego podmiotu powinny znacznie przekroczyć 5 mld zł. Dzięki większej skali działalności będziemy mogli zapewnić jeszcze bardziej efektywną i kompleksową obsługę, na czym skorzystają zarówno klienci Grupy Eurocash, jak i dotychczasowi klienci Kolportera– powiedział Jacek Owczarek, członek zarządu i dyrektor finansowy Eurocash.

– W związku z tym, że sama transakcja polegała na wymianie udziałów, a więc miała charakter bezgotówkowy, nie spowodowała ona wzrostu zadłużenia Grupy Eurocash. Umowa wiąże się natomiast z przejęciem finansowania kapitału obrotowego Service FMCG, na co także mamy już zabezpieczone środki w postaci kredytu odnawialnego udzielonego KDWT w sierpniu br.– dodał Jacek Owczarek.