Grupa Eurocash przejmuje sieć sklepów EKO

2016-03-18
Grupa Eurocash przejmuje sieć sklepów EKO

Przejęcie sieci EKO umożliwi Grupie Eurocash rozwinięcie kompetencji kluczowych dla poprawy konkurencyjności polskich niezależnych sklepów detalicznych, które są głównymi klientami Grupy. Przynosząca straty sieć EKO pozyska natomiast silnego strategicznego partnera dysponującego know-how i środkami niezbędnymi do odzyskania trwałej rentowności i zachowania ponad 3,7 tys. miejsc pracy.Docelowo, Grupa Eurocash zamierza zarządzać siecią EKO w partnerstwie z franczyzobiorcami z regionów działania tej sieci.

Zakup EKO Holding uzależniony jest m.in. od pozytywnej decyzji UOKiK.

Przejęcie spółki EKO Holding, właściciela sieci 253 supermarketów pod markami EKO oraz Ledi, zlokalizowanych głównie w południowo-zachodniej Polsce, wzmocni obecność i możliwości logistyczne Grupy Eurocash w tej części kraju. Ponadto, inwestycja ta pozwoli Grupie Eurocash rozwijać kompetencje z myślą o jej wszystkich klientach – w tym sklepach zrzeszonych w sieciach franczyzowych, szczególnie w zakresie dystrybucji produktów świeżych, prowadzenia sklepów detalicznych oraz adresowaniu oczekiwań finalnych konsumentów.